Raketa Vega-C vynese misi ESA studující sluneční vítr

Sdílet:


ESA zajistila cestu na oběžnou dráhu pro misi Smile: podepsala kontrakt s Arianespace na její vypuštění na palubě rakety Vega-C.

Mise Smile je společným projektem ESA a Čínské akademie věd (Chinese Academy of Sciences, CAS). Jde o zkratku „Solar wind Magnetosphere Ionosphere Link Explorer“, přičemž jejím cílem je pomoci lépe pochopit interakci mezi Sluncem a Zemí. Vynesení družice na oběžnou dráhu je hlavním evropským podílem na této misi.

Raketa Vega-C umístí Smile na nízkou oběžnou dráhu, z níž se družice vydá vlastní silnou na dráhu vyšší. Ta bude vysoce eliptická, přičemž jeden oblet Země bude trvat zhruba dva dny: apogeum bude 121 tisíc kilometrů od Země, perigeum pak 5000 km. Dráha je zvolena tak, aby apogeum umožnilo „z nadhledu“ zkoumat severní polární oblasti a během průletu v perigeu zase byla možnost předat naměřená data pozemním stanicím v Antarktidě a Číně.

Tato unikátní oběžná dráha umožní vědcům provádět pozorování důležitých oblastí v prostoru blízko Země nepřetržitě vždy po dobu 40 hodin. Smile má pořídit první rentgenové snímky a videosekvence ukazující polární vítr pronikající do magnetické „bubliny“ chránící Zemi. Doplňující ultrafialové snímky zase poskytnou nejdelší nepřetržitý pohled na polární záře.

Díky podpisu kontraktu ESA zajistila start pro misi Smile na raketě Vega-C z evropského kosmodromu ve Francouzské Guayaně, a to ve druhé polovině roku 2025. Vega-C je univerzální evropská raketa navržená k realizaci celé řady misí. Může vynést náklad různých tvarů a velikostí na rozličné oběžné dráhy, což je důležité pro nezávislý evropský přístup do vesmíru.

„Dnešek představuje důležitý mezník pro naši inovativní misi Smile a znamená zájem všech našich týmů a partnerů na včasné dodávce úspěšné mise, aby byl maximalizován její vědecký benefit,“ vysvětluje ředitel vědeckých programů v ESA Prof. Carole Mundell.

Ředitel Arianespace Stéphane Israël dodává: „Podpis je vyvrcholením více než čtyřletého společného úsilí mezi Arianespace a vědeckými týmy ESA, jež vedlo k připravenosti mise Smile letět na nosiči Vega-C.“

Projektový manažer mise Smile David Agnolon vysvětluje, proč je Vega-C pro tuto družici skvělou volbou: „Jsme nadšeni z toho, že můžeme vypustit Smile na tak univerzálním nosném prostředku. Vega-C byla vybrána, protože perfektně zapadá do potřeb mise, jako je požadovaná dopravní kapacita nebo přesnost navedení na dráhu.“

V případě mise Smile je to poprvé, co ESA a Čína společně vybraly, navrhly, implementovaly, vypustily a budou provozovat společnou vědeckou misi. Kromě zajištění startu je ESA zodpovědná za palubní modul s vědeckými přístroji, testování družice, hlavní pozemní komunikační stanici v Antarktidě a podíl na vědeckém provozu.

„Díky efektivní a vzájemně se respektující spolupráci týmy ESA a CAS společně překonat několik technických a programových obtíží. Všichni se těšíme, až se Smile dostane v roce 2025 na oběžnou dráhu a v následujících letech bude shromažďovat vědecká data,“ konstatuje vedoucí oddělení budoucích misí v ESA Frédéric Safa.

Na podzim 2024 dorazí evropská a čínská sekce družice do technického střediska ESA ESTEC (European Space Research and Technology Centre). Tady budou obě části spojené v jeden celek, který bude následně poprvé testován jako kompletní jednotka. Z ESTECu bude následně družice odeslána na evropský kosmodrom ve Francouzské Guayaně.

Další informace jsou k dispozici na portálu Evropské kosmické agentury (ESA).

Rubriky