Příprava družice ESA Arctic Weather Satellite na start

Sdílet:


V nejbližších týdnech bude ze základny Vandenberg SFB (Space Force Base) vypuštěna družice ESA Arctic Weather Satellite (AWS). Ta nyní na kosmodromu prochází závěrečnou předletovou přípravou. Jakmile se dostane na oběžnou dráhu, tak tato nová mise dokáže významným způsobem zpřesnit krátkodobou předpověď počasí pro Arktidu a přilehlé regiony.

Družice o hmotnosti pouhých 125 kg nese 19kanálový křížový skenovací mikrovlnný radiometr, který bude získávat vertikální profily teploty a vlhkosti atmosféry za jakéhokoliv počasí. A to ve vysokém rozlišení.

Data o vlhkosti jsou obzvláště důležitá pro předpovídání počasí v Arktidě, protože vodní pára se v této oblasti může měnit velmi rychle.

Díky inovativnímu přístupu New Space byla družice AWS vyvinuta a postavena za méně než 36 měsíců. A s mnohem omezenějším rozpočtem, než tradiční mise dálkového průzkumu Země.

Reálně jde o prototyp: předchůdce potenciální konstelace družic EPS-Sterna, kterou může ESA postavit pro Eumetsat. Rozhodnutí se očekává rok poté, co tento prototyp demonstruje svůj potenciál na oběžné dráze.

Dopady klimatické krize jsou ve srovnání s jinými částmi světa mnohem viditelnější právě v Arktidě. Jenže to, co se stane v Arktidě, nezůstane v Arktidě, takže tyto změny mají vliv na zemský systém jako celek.

Zatímco Arktida je středobodem zájmu, meteorologové budou moci využívat potenciální konstelaci ke globálnímu zlepšení předpovědi počasí. Data z družice AWS a konstelace Sterna také dodají cenné vstupy do výzkumu klimatické změny.

Protože je v sázce hodně, tak inženýři z více než třiceti různých evropských firem pracovali v uplynulých letech neúnavně pod vedením ESA, abychom se dostali do bodu, kdy byla družice připravena, zabalena a odeslána ze Švédska do Spojených států, odkud se vydá na orbitu.

Družice Arctic Weather Satellite bezpečně dorazila na Vandenberg SFB (Kalifornie) 1. června a hned na ni čekala série kontrolních zkoušek.

Členové týmu z OHB Sweden, což je hlavní kontraktor mise, členové týmu firmy Exolaunch a ESA následně instalovali družici na systém, který ji oddělí od rakety po startu.

Družice AWS nyní prochází závěrečnou předletovou přípravou, přičemž ke startu dojde za několik týdnů na raketě Falcon 9 (SpaceX) při misi Transporter 11. V rámci přípravy budou také dobité akumulátory družice.

Jakmile družice AWS dosáhne oběžné dráhy, bude řízena z operačního střediska KSAT v Tromsø (Norsko) společným týmem tvořeným specialisty KSAT, OHB a ESA.

Další informace jsou k dispozici na portálu Evropské kosmické agentury (ESA).

Rubriky