Vypuštění sondy Hera: kterak sledovat start

Sdílet:


Mise ESA Hera k asteroidu odstartuje již brzy! Do kosmického prostoru se vydá na raketě Falcon 9 z mysu Canaveral (přesněji Cape Canaveral Space Force Station) na Floridě. Startovací okno se otevírá 7. října v 16.52 h středoevropského času. Týmy na obou stranách Atlantického oceánu už tvrdě pracují, aby všechny předletové přípravy proběhly správně.

ESA bude start přenášet živě na ESA WebTV, ESA YouTube a ESA X, stejně jako na účtu ESA LinkedIn. Přímý přenos začíná v 16.15 h středoevropského času. Vysílání ESA bude zahrnovat rozhovory s členy týmu mise Hera, odborníky na planetární obranu a asteroidy, členy týmu řídicího střediska a dalšími. Samozřejmě nebude chybět přímý přenos startu.

Sledujte živě 7. října od 16.15 h středoevropského času

Všechny údaje jsou středoevropského času a mohou se změnit bez předchozího upozornění. Časy se týkají startu 7. října a budou se měnit v případě, že dojde k odkladu vypuštění.

Sledujte živě na ESA WebTV, ESA na YouTube, ESA na X a ESA na LinkedIn.

16:15 – Začátek programu na ESA WebTV – živé vysílání ze střediska ESA ESOC (European Space Operations Centre) v Darmstadtu (Německo).

16:37 – Začátek živého vysílání SpaceX.

16:52 – Start mise Hera.

18:08 – Dojde k oddělení sondy Hera od rakety Falcon 9: konec živého vysílání SpaceX, program ESA WebTV pokračuje.

18:11 – První příležitost pro zachycení signálu ze sondy Hera pozemními stanicemi.

18:27 – První příležitost k vyklopení panelů slunečních baterií na sondě Hera.

18:30 – Konec programu na ESA WebTV.

Sledujte na sociálních médiích pro aktualizace

Přidejte se ke konverzaci #HeraMission; pokládejte otázky #AskESA.

X: @ESA_Hera, @ESA, @esaoperations

Instagram: Europeanspaceagency

Facebook: EuropeanSpaceAgency

YouTube: ESA

LinkedIn: European Space Agency – ESA, ESA Space Safety, ESA Operations

Pinterest: European Space Agency – ESA

O sondě Hera, první misi ESA k asteroidu

Okolí naší planety je velmi živé. V současnosti známe více než 35 tisíc asteroidů, jejichž dráhy vedou kolem Země tak blízko, že má smysl jim věnovat pozornost. Mise ESA Hera je součástí mezinárodní snahy odpovědět na základní existenční otázku: jsme schopni něco podniknout v případě, že objevíme nějaký asteroid na kolizním kurzu?

V září 2022 sonda NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) dopadla na asteroid Dimorphos v historicky prvním testu odklonění kosmického tělesa, přičemž změnila jeho dráhu kolem většího asteroidu Didymos. Nyní se sonda ESA Hera vydává na misi, jejímž hlavním cílem je provést důkladný „podopadový“ průzkum asteroidu Dimorphos.

S pomocí sady vědeckých přístrojů na hlavní sondě a dvojici jejích doprovodných cubesatů, má Hera vyhodnotit efektivitu pokusu o odklonění asteroidu a pomoci proměnit tento velkolepý experiment do dobře pochopené a kdykoliv opakovatelné techniky planetární obrany.

Hera je první sondou, která se setká s binárním asteroidem. Její pozorování cílového tělesa (resp. obou těles) nám významně pomohou zlepšit naše chápání toho, kterak binární systémy vznikají a proč jsou tak četné.

Sonda bude také demonstrovat nové technologie pro autonomní navigaci a pro operace v těsné blízkosti tělesa ve velmi nízké gravitaci.

Hera je mise ESA a zároveň první sondou vyvinutou v rámci programu ESA Space Safety. Podílí se na ní 18 členských zemí ESA a japonská kosmická agentura JAXA, která dodala jeden z vědeckých přístrojů. Vědecká komunita mise Hera se přitom významně překrývá s komunitou kolem mise NASA DART.

Co se bude dít po startu

Po startu začne sonda Hera svoji dvouletou přeletovou fázi. Po úvodním manévru v hlubokém vesmíru v listopadu 2024 bude v březnu 2025 následovat průlet kolem Marsu, který nabídne i ojedinělý pohled na jeho měsíc Deimos. Druhý manévr v hlubokém vesmíru v únoru 2026 nasměruje Heru na přílet k binárnímu systému Didymos. Setkání v říjnu 2026 přivede sondu Hera do blízkosti asteroidu před tím, než vstoupí na jeho „oběžnou dráhu“.

Další informace jsou k dispozici na portálu Evropské kosmické agentury (ESA).

Rubriky